Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

M71a45r37t97i47n 98L64ö75w

5. 9. 2017 12:39

Jak dlouho uz pracujete ve skolstvi? Kolik lidi za tu dobu "resilo" jeho problemy? A kam se neco posunulo? Nikam. Problemy skolstvi vyplyvaji z jeho nesvobodne podstaty a zpusobu vyuky - ktery je provazan s postojem rodicu k detem doma. Jako dve spojene nadoby. Dokud skola nebude mistem kam se deti tesi nemuze je rozvijet a byt jim ku prospechu. Pokud za uspech nepovazujeme zlomene lidi odpojene od sveho srdce kteri tupe vykoanavaji sve povinnosti a doufaji ze snad jejich deti na tom budou lepe. Nebudou pokud to nezmenime.

Proc je skola vezeni a ne svobodne a bezpecne misto kde maji deti MOZNOST, ne povinnost rozvijet sve talenty a zajmy? Misto trid kde musi odsete 45 minut a poslouchat kantora skupina lidi ruzneho veku ale stejneho zajmu? Sdilejici sve znalosti k aktualnim vecem? Propojena navzajem s jimymi skolami ale i univerzitou a vedeckymi pracovisti pokud na notazku nedokaze odpovedet sama?

Proc se misto toho 90% casu a energie promrha na veci ktere jim nejdou a nezajimaji je? Fakt ze to delaji z donuceni tomu dava korunu. Jasne, asi stale jeste vetsina lidi vnima skolu jako nutne zlo protoze si neumi predstavit nic jineho. Prijali poveru ze bez drillu a dozoru by z deti vyrostli jen lenosi a zlocinci. Jenze to je tragicky omyl. Jak muze vyrust stastny a laskyplny clovek v prostredi tyranie a despotismu? Problem o kterem pisete je vysledkem dnesniho skolstvi a postoje dospelych k detem. A bez radikalni promeny tohoto postoje a jeho dusledku reseni nema.

Ale verim ze jeho reseni je dobra obziva pro spoustu "odporniku" prakticky na vecne casy...

0 0
možnosti
Foto

M65a76r80t90i24n 81L55ö75w

5. 9. 2017 12:42

Porad udrzujeme system tak jak vznikl v dobe "osvicenskeho" absolutismu. Tj v dobe kdy mocenska hierarchie lidi byla faktem a skolstvi ji pomahalo udrzet. Jenze komu to slouzi dnes? Proc myslite ze se tak dari ruznym konspiracnim teoriim? Protoze deti nadale vyrustaji v systemu vycviku pro poddanstvi jenze trun je prazdny.

0 0
možnosti
Foto

M53a44r85t70i16n 32L38ö12w

5. 9. 2017 12:20

Neverim svym ocim. Pokud maji deti potrebu nekoho sikanovat cestu si najdou i kdyby bezelo 200 narodnich programu proti sikane. S internetem nebo bez nej.

Nemyslite ze by bylo prinosnejsi ptat se kde se ta potreba sikanovat vubec bere? Jak muze nekdo vystupovat vuci detem jako nasilna autorita a zaroven ocekavat ze deti to neprijmou a nezacnou uplatnovat vuci volatilnim detem ve svem okoli?

Vzdyt cely system skolstvi je postaven na odepreni hodnoty a prav detem a jedna s nimi z pozice sily a moci. A deti pak nedelaji nic jineho. Mate pocit ze kdyz to dela dospely je to pro dobro deti? Protoze tim sleduje uslechtile cile? Tomu verite? Vsichni jsme tim prosli a prijali jsme to za normalni. Jenze to normalni neni. Ani prirozene. A sikana na skole je dusledek.

Deti jsou moudre, laskyplne a velmi inteligentni uz od narozeni - staci si to uvedomit a chovat se k nim podle toho. Kdyby to tak bylo nikdy by nemohlo existovat misto kde musi sedet denne x hodin na zadku a vykonavat neci pokyny. Teziste problemu je samozrejme doma ne ve skole. Pokud s ditetem jednaji bezcitne, autoritativne a ignorantsky jejich rodice, skola ma ztizenou pozici neco zmenit. Ale mozne to je - jen to musi byt misto kde to dite pozna i neco jineho nez doma. Jenze nase dnesni skoly a vubec system skolstvi je zalozen presne na tom co sikanu a agresivitu vytvari, nikoliv rozpousti. Dobro nelze nikomu vnutit. Musi se pro nej rozhodnout. A aby s mohl rozhodnout musi mit skutecnou moznost volby. Tu dnesni deti ani rodice nemaji.

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS